Milyen jógaszőnyeget válasszak?

hétfő




1. Anyag: az első és legfontosabb dolog, hogy a polifoam nem... ismétlem NEM... azaz NEEEM,               alkalmas jógára. Arra jó, hogy elvegye a kedvedet a jógától, de másra nem jó, legalábbis jóga tekintetében.
Erősítő gyakorlatok végrehajtására természetesen jó.

Egy jó jógaszőnyeg anyaga lehet alapvetően: pvc, gumi, textil, juta (juta szál és gyanta) ,természetes gumi - kaucsuk , TPE (hőre lágyuló műanyag) és pamut.

Ez a juta.





Egy klasszikus gumi és műanyag keverék szőnyeg, amit valóban jógaszőnyegeket gyártó cég állít elő, garantáltan jó társad lesz, ellenben az egyes (akár sport) áruházláncok hasonló áron vagy drágábban!! kínált jógaszőnyegnek kikiáltott termékeivel szemben.



    2. Méret: normál méret 180 cm x 60 cm. Ettől eltérő méretek is kaphatóak, szélesebb, illetve                               hosszabb kivitelben. Érdemes hosszabb szőnyeget választani, ha pl. magas vagy. 
Léteznek kör alakú szőnyegek is.
A választásnál ne ezen a részen akadj fenn, sokkal fontosabb lehet a vastagság témaköre
 ↬ nézzük csak!


3. Vastagság: nos, itt már lehet fejvakarni, hogy akkor milyen körülmények között szeretnéd használni a jógaszőnyeget. 

Léteznek igazán extra vékony darabok, kb. 0,5 mm- 2 mm-ig, ezek az úgynevezett utazó jógaszőnyegek. Van, amelyiket frotír, nedvszívó anyaggal kombinálnak (tehát egyik fele jógázásra, a másik fele az izzadság felfogására alkalmas) , így egy vastagabb szőnyegre terítve törülközőként funkcionálhat.

Előnye: hogy könnyű, olcsó(bb), kis helyen is elfér, könnyen összehajtható, akik sokat utaznak tökéletes választás (mint ahogy a nevéből is kikövetkeztethető).
Hátránya: rövidebb élettartam, kemény felületen nem nyújt kellő puhaságot.

Mindenképp egy márkásabb utazó jógaszőnyeget vennék (ez egy erős márka esetén, a legolcsóbb változat), mint egy áruházlánci vastagabbat, ahol kb. garantált a csalódás (ezek többnyire nem nyújtanak megfelelő tapadást).




A képen ↑ egy normál vastagságúnak mondható szőnyeget látsz. Ezek kb. 2mm - 5mm-ig, normál vastagságúnak számítanak. Ezek még a hordozható kategóriát képviselik szerintem (jóga órára, nyaralásra). Hatalmas a választék, simán megfizethető kategória is jelen van. Kezdőknek és haladóknak is 😏

Vastagabb (5 mm feletti) jógaszőnyeg, ajánlott annak, akinek fáj a térde, csípője vagy érzékenyebb a felület keménységére. Azzal érdemes kalkulálni, hogy vastagabb szőnyegen nehezebb egyensúlyozni. Kezdők is szerelemre találhatnak egy vastagabb darabban. Esetleg döntés előtt próbáld ki egy jógastúdióban. Jah... és ezek nehezebbek, azt se felejtsük el.

4. Felület: nah, ez megint egy átugorható rész. Jógára kifejlesztett jógaszőnyeg, NEM fog csúszni.


    5. Súly:  ez is elég egyértelmű. Hosszabb, vastagabb jógaszőnyeg -> nehezebb

Rövidebb, vékonyabb - > könnyebb

      Illetve az anyag némiképp befolyásolhatja a súlyt.

    6. Minta/szín: végtelen a lehetőségek száma. Érdemes olyat választani, ami pozitívan hat rád, hogy szívesen időzz a szőnyegeden ❤




7. Tapadás: mint fentebb említettem , egy jógára gyártott jógaszőnyegben NEM fogsz csalódni.
Vásárlás előtt tájékozód a márkákról pl.: ↠ ITT

8. Márka: ennek érdemes esetleg utánaolvasni. Általában a szőnyeg élettartama változik az egyes márkák és természetesen az árak alapján. Mondjuk a Nike ruhában és cipőben verhetetlen, de kár lenne azt hinni, hogy mindenben jó. Egy jógaszőnyeg tervezésbe valószínűleg nem tesznek annyi energiát.

9. Ár: miért drága egy jógaszőnyeg?
Jó minőségű alapanyagokból (gyakran lebomló kaucsukból) készülnek, sok esetben környezetbarát technológiával. Hosszú távra, sokszor egy életre elkísérnek. Garantáltan csúszásmentesek és ez a tulajdonságuk évek múltával is megmarad.

Az áruházláncok jógaszőnyegeiben való csalódás után, leggyakrabban egy igazi jógaszőnyeg megvásárlása következik, akkor most mi a drága?

10. Környezettudatosság: ma már elhanyagolhatatlan tényező vásárlásaink esetén. Válaszd a környezettudatos technológiával előállított, lebomló, életre szóló szőnyegeket.
Nyilván drágább, de gondoljuk át vajon mi az igazi ár?
...ha sokszor és sokat vásárolunk, netán soha le nem bomló műanyagokból, amiket aztán alig vagy soha nem használunk, akkor mi a drága?
Ellenben egy megfelelően előállított szerethető darabbal szemben, amelynek segítségével nap, mint nap tehetsz az egészségedért.



10. + 1. próbáld ki: az én tippem, az ha áruházlánci boltban jársz és van lehetőség kipróbálni a jógaszőnyeget, akkor ezt a kutyapózzal tedd meg. Nálam ez a vízválasztó, mert ennél a gyakorlatnál igazán kell a tapadás.
...ha nincs lehetőség arra,hogy  kipróbáld, akkor, inkább ne vedd meg!!


Ebben a pózban, érezni fogod, hogy csúszik e a tenyered.....hidd el!



és, ami a legfontosabb!!
Minden vásárlás előtt gondold át, hogy tényleg szükséged van-e az adott dologra.
Az emberi túlfogyasztás jelen állása, nem hiszem, hogy hosszú távon fenntartható bolygónk számára.









Megjegyzés küldése