LEGJOBB VÁDLI NYÚJTÓ GYAKORLATOK

csütörtök

A vádli rövidülésre hajlamos! 
Ez tény!

Miért érdekes ez neked?
Azért, mert egy berövidült izom sokkal:
- sérülékenyebb
-nehezebben edzhető
-így nehezebb is formálható - a vádli egyébként is igen nehezen formálható 😡
- a megfelelő ízületi mozgást rossz irányba viszi el
- boka vagy térd, netán csípő elmozdulással is járhat

És akkor mi van?
...hát akkor az van, hogy rosszul terheled Magad edzésnél, tehát többet ártasz, mint használsz a testednek. Elmozdulhat pl.: a bokaízület ➩ megváltozik a járásod ➪ ízületi fájdalomhoz vezet.
Tehát egy idő után nem azért mész edzésre, hogy jól nézz ki, hanem azért jársz gyógytornára vagy jógára, hogy vissza juss oda, ahonnan indultál!

Hogyan csináljam?
Lejjebb görgetve találsz néhány vádli nyújtó gyakorlatot - a személyes kedvenceimet 😁

1. Melegíts be nyújtás előtt is, (persze nem kell olyan intenzíven mint torna előtt)
2. Figyelj itt is a szabályos végrehajtásra
3. Amikor érzel egy kis fájdalmat ott tarts meg, ne feszegesd ➫ magától lazulni fog az izom
4. Kutatások szerint 3 körben végezve a leghatásosabb, 25 - 30 mp - ig tartva a pózt


Helyezkedj el zárt állásban, enyhén hajlított térdekkel + kezek csípőre tartásban. Hátad egyenes! Lépj hátra jobb lábbal ➵ sarkadat told erősen a talaj irányába, közben azonos oldali csípődet billents előre - fölfelé. Lábfejek párhuzamosan! Tartsd kb.: 25 - 30 mp - ig, majd jöhet a másik láb.


Helyezkedj el zárt állásban. Távolítsd oldalra a térdeket, hagyd hogy a combcsont kissé befelé forduljon. Innen kezdj el dőlni előre. A mellkas vigye a mozdulatot lefelé és ha már nem tudod tovább egyenesen tartani a hátadat ➵ húzd magad a lábak felé. A csípő maradjon a sarok fölött, valószínűleg egy kicsit előre kell majd vinni ehhez az egész pózt, hogy visszakerüljön a sarok fölé.

Tartsd: 25 - 30 mp - ig
Ismételd: 3x


Helyezkedj el állásban zárt lábakkal. Hajlítsd a térdeket és támaszkodj meg a combokon!
Jobb lábbal lépj előre, enyhén hajlított térddel és fogd meg a talpad elülső felét ➻ ezt húzd intenzíven magad felé, úgy hogy egyenes legyen a lábfej, egyszerre nyúljon a talp mindkét oldala. Ez fontos, mert itt a lábfej hajlamos elfordulni abba az iránya, amerre meg van rövidülve.


Készíts magad mellé egy takarót / törülköző vagy polifoam - ot.
Tekerd össze és erre térdelj rá, úgy, hogy visszafeszíted a talpakat és a sarkakra ülsz rá...ha a térded nem bírja, akkor ne ülj rá a sarkakra ➩ maradjon a csípő a térd fölött és egész testtel dőlj picit hátra.
Tartsd, amíg bírod!
Kipróbálhatod mezítláb vagy zokniban is, az Nekem eléd brutál.....még 😲

Helyezkedj el nyújtott ülésben. Mellkas inditásával dőlj előre.....ha tudpd fogd meg a talpaidat és kezd el húzni Magad felé, úgy, hogy közben a sarkakkal dolgozol lefelé.
...ha nem éred el a lábfejeket, akkor hajlítsd a térdeket, annyira, hogy meg tudd fogni őket és mehet a lábfejek húzása, a fent leírt módon.

A fent ⇧ látható nyújtó mozdulatokat bármilyen eszközzel végrehajthatod. Ahogy a képeken is láthatod: lépcsővel vagy gyerkőc műanyag fellépőjével, itong téglával - azzal is szoktam 😉 - sámlival, jóga téglával, de kb. bármi jó ami szerinted az igénybevételnek ellenáll.

Még valami...

Nagyon fontos a rövidülésre hajlamos izmok nyújtása az ízületek megfelelő működése miatt, ezért szánjatok időt rá, az esti film alatt vagy egy nyugis 10 percben a gyerkőc elalvása után! Hidd el megéri, mert nem csak sokáig jól funkcionáló, fájdalommentes ízületeket nyersz Vele, hanem edzés hatására gyorsabb lesz az izom fejlődése/formálódása.

További nyújtó gyakorlatok:
ITT       ITT     és   ITT


Mozgolódós Napokat!






 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjglAd8N5tiwO1z8w_LgiZ-OYoUHhGAPqM6Pky1FeltVdeomnH8NszvVthP9hVmJ5jo9X1VhPZ1018FdSjc75Mj8we81DLN01dRx7o4NooRES18hUxiPO3qDVXm2faX0aPY8JLbMXQ4hkKK/s640/TORN%25C3%2581ZN%25C3%2581L+OTTHON%252C+DE+M%25C3%2581R+A+BEMELEG%25C3%258DT%25C3%2589SN%25C3%2589L+MEGAKADSZ-+%25282%2529.png

Megjegyzés küldése